dimarts, 3 de febrer del 2015

Trucs i consells



COM SABER QUANT BROU O AIGUA UTILITZAR

Un dels dubtes més freqüents entre els afeccionats a la cuina de l'arròs és com calcular la correcta quantitat de brou o aigua que hem d'utilitzar perquè una paella quede al punt. La majoria de les receptes de paella ens indiquen que hem d'utilitzar el doble de brou que d'arròs para portara a bon terme l'elaboració d'una paella. A aquesta afirmació solament podem contestar, amb rotunditat, d'una forma: això és fals!!!
La resposta a la pregunta és senzilla i potser un poc frustrant; no existeix una quantitat o proporció fixa entre el brou o aigua i l'arròs en l'elaboració de paelles.
Analitzem una mica l'assumpte, des d'un punt de vista científic. La quantitat de líquid que l'arròs absorbeix durant la cocció és equivalent al seu pes en cru, per tant per a cuinar un quilogram d'arròs necessitem com mínim un litre d'aigua. A aquest litre d'aigua haurem d'afegir-li el volum de líquid que és capaç d'evaporar-se en el recipient triat per a cuinar-ho ( paella, paellera, olla, cassola, paella..etc. ) durant el temps que dura la cocció.
La capacitat d'evaporació d'aigua de la nostra paella o paellera depèn de la seua diàmetre i de la potència de foc que apliquem durant el procés de cuinat. Per a saber quanta aigua evapora la nostra paella farem el següent:

1- Col·locar la paella buida i encendre el foc
2- Mesurar i abocar 2 litres d'aigua bullint( si la paella és xicoteta reduïm la quantitat d'aigua per a la prova o l'augmentem si és una paella mes gran, necessitem que al final de la prova quede aigua en el recipient)
3- Aplicar la mateixa pauta de potència de foc que utilitzarem per a la cocció d'arròs( per exemple: 6 min al màxim, 6 min al mínim i 2 al màxim.
4-Amb ajuda d'un pitxer mesurador de líquids o una bàscula comprovem la quantitat d'aigua que queda en el recipient.( suposem que comence la prova amb 2 litres i al final em queden 0,5 litres)
5- Per tant la nostra paella o recipient triat, amb la pauta de foc realitzada, evapora 1,5 litres.
6-Sempre que cuinem l'arròs en el mateix recipient i repetint la mateixa pauta de foc, necessitarem 1,5 litres de líquid al que afegirem el pes de l'arròs en líquid. Si, per exemple, vaig a fer una paella de 500 grs d'arròs necessitaré 500 gr. d'aigua pel pes de l'arròs més els 1,5 litres que evapora el meu recipient .en total 2 litres per a aquest exemple.
Vegem, per a aquest exemple, com es modifiquen les proporcions en funció de la quantitat d'arròs:

100   gr. d'arròs 1,5 l 0,1 l = 1,6 l
200   gr. d'arròs 1,5 l 0,2 l = 1,7 l
400   gr. d'arròs 1,5 l 0,4 l = 1,9 l
600   gr. d'arròs 1,5 l 0,6 l = 2,1 l
800   gr. d'arròs 1,5 l 0,8 l = 2,3 l
1000 gr. d'arròs 1,5 l 1    l = 2.5 l

Com podeu observar en la taula anterior, la relació líquid-arròs, no és proporcional. Òbviament sempre hi ha petites variacions; la capacitat d'absorció de la varietat d'arròs que hem seleccionat, també la humitat dels ingredients pot aportar una mica mes de líquid, com és el cas de la paella de verdures, i els arrossos amb ingredients com el rap o les cloïsses aporten aigua durant la cocció, fins i tot els mateixos ingredients poden fer una mica de tapadora i dificultar lleugerament l'evaporació de líquid durant la cocció de l'arròs.
La varietat de l'arròs incideix en el temps de cocció, per la qual cosa haurem d'adequar la prova de cocció a la varietat d'arròs seleccionada. En la secció Aspectes tècnics sobre l'arròs, trobéssiu mes informació sobre aquest tema.
En resum, deixem de costat el fals mite del doble d'aigua que d'arròs, fem les nostres proves i gaudim d'una paella elaborada amb mes senzillesa, al cap i a la fi, la ciència ens empara.

CONSELLS PER A CUINAR ARROSSOS EN FORN

En els arrossos cuinats al forn coneixem i controlem la temperatura a la qual es troba el forn, la qual cosa ens facilita la labor.
És molt important que el forn estiga ben calent, i que el brou estiga bullint a l'hora d'incorporar-ho a l'arròs, ja que en cas que no siga així, les probabilitats que l'arròs es passe són molt altes.
També és fonamental un correcte mesurament de les quantitats de brou i d'arròs, ja que en ser un arròs al forn, no podrem jugar amb el foc com faríem amb una paella.
L'ideal és mesurar l'arròs en tasses de cafè o en un casset xicotet de servir sopa. La relació ideal és el doble menys un de brou que d'arròs. Per exemple, per a quatre tasses d'arròs, usaríem entre sis tasses i mitja de brou i set. Com la grandària de la tassa pot modificar la correcta proporció líquid-arròs, la quantitat adequada de líquid és d'1,7 x 1 o el que és el mateix: 170 cc de líquid per cada 100 gr. d'arròs. Perquè es complisca aquesta proporció el brou ha d'estar bullint en el moment d'afegir-ho a l'arròs i el forn precalfat a 200º, l'arròs haurà de romandre en el forn entre 35 i 45 minuts.
I insistisc, és important que tant la cassola de fang com la resta dels ingredients estiguen tebis i el brou estiga ben calent a l'hora d'introduir la cassola en el forn. En cas contrari l'arròs anirà soltant el midó sense arribar a coure's, amb la qual cosa l'arròs es passaria de punt i quedaria bla i pastós.
Si no t'atreveixes a intentar-ho perquè et fa por desbaratar el guisat, fes les teues pràctiques amb arròs blanc, que és menys costós i si finalment ix bé, ho pots usar per a fer arròs a la cubana, amanides d'arròs o utilitzar-los com a guarnició per a un altre plat. Les proporciones brou aigua per als arrossos al forn són vàlides per a elaboracions realitzades amb quantitats d'arròs que oscil·len entre els 500 gr. els dos quilos, fora d'aquestes quantitats, cal fer proves de cocció per a ajustar les quantitats.

ALTITUD I DURESA DE L'AIGUA

L'altitud també influeix en el temps de cocció de l'arròs. A major altitud, més temps tarda a coure l'arròs. A nivell del mar una paella estarà llista en 14-18 minuts en funció de la varietat d'arròs seleccionada, en canvi en ple altiplà castellà (aprox. 700 m d'altitud) necessitarà 2 minuts més aproximadament per a cuinar-se.
A major altitud sobre el nivell del mar, mes prompte aconsegueix l'aigua el seu punt d'ebullició. De fet per cada 160 o 170 metres que augmenta l'altitud, el punt d'ebullició de l'aigua descendeix 0.5°C aproximadament. Per exemple, a 600 m d'altitud l'aigua bull a 96°C, i en el cas de la ciutat de Mèxic (mes de 3000 m), l'aigua bull als 93° aproximadament. Per tant si l'aigua comença a bullir abans, comença a evaporar abans, la qual cosa modifica la quantitat de líquid a utilitzar , al mateix temps la cocció d'arròs a temperatures inferiors a 100º C. perllonga el temps necessari per a la correcta cocció de l'arròs, a major altitud més temps necessita per a cuinar-se..

Taula d'altitud i temperatura

0 m……...0,7620…..100º
1000 m….0,6792…....97,1º
2000 m….0,6050…....94,3º
3000 m….0,5368……91,3º
4000 m….0,4741……88,1º
5000 m….0,4182……84,7º
6000 m….0,3674……81,0º
7000 m….0,3203…....77,0º

Un altre factor que el saber popular pensa que modifica la cocció de l'arròs és la duresa de l'aigua. Es creu que les aigües amb un alt contingut en calci i magnesi (aigües dures) són molt millors per a la paella que aquelles que contenen nivells més baixos d'aquests minerals (aigües blanes). No obstant açò, recents proves realitzades pel cuiner Quique Dacosta i enginyers de la D.O. Arròs de València semblen indicar que la duresa de l'aigua no incideixen en el temps de cocció de l'arròs ni provoquen canvis significatius en la seua estructura. Durant la meua marxa professional en els fogons he hagut de cuinar paelles en nombroses ocasions utilitzant aigua mineral, (aigua blana), i no he notat cap diferència apreciable durant la cocció d'arròs respecte a l'ús d'aigua de l'aixeta, (aigua dura a València).
S'entén per duresa de l'aigua a la concentració de sals incrustants de calci i magnesi (bicarbonats, carbonats, sulfats, clorurs i nitrats fonamentalment) presents en l'aigua. Tots aquests minerals tenen el seu origen en les formacions rocoses calcàries i poden ser trobats en la majoria de les aigües naturals. Sol mesurar-se en unitats de concentració de mil·ligram per litre (mg/l). El total s'indica en graus de duresa. A Espanya utilitzem el grau francés, que equival a 10 mg/l de sals incrustants.
Tipus Duresa (graus francesos)
Aigua blana Des de 0 fins a 20 Fº
Aigua dura Entre 20 i 40 Fº
Aigua molt dura Més de 40 Fº

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada